Vandaag besteld, morgen in huis*
30 dagen retourrecht
100% originele parfums
Alle producten op voorraad
Volgens Johan Hendrik van Dale is de letterlijke betekenis van parfum ’reukstof in geconcentreerde vorm.‘ Het woord is afgeleid van het Latijnse ’per fumum‘, wat letterlijk vertaald ’uit rook‘ betekent. Dit heeft betrekking op de geurstoffen van kruiden, planten en takken die vrijkwamen door verbranding en zich verspreidden door rook. Parfum zoals we dat vandaag de dag kennen is een mengsel van een aantal verschillende geurstoffen, gecombineerd met een oplosmiddel (bijvoorbeeld alcohol) en één of meerdere kleurstoffen.
Al ruim 3000 jaar voor Christus waren de Egyptenaren bezig met parfum. Echter niet zoals we dit tegenwoordig in de parfumerie kopen. Parfum werd in deze tijd vooral gebruikt in de vorm van geuroffers waarmee de goden volgens hen gunstig gestemd zouden worden. Pas later werd het gebruik van parfum zo belangrijk dat de doden er mee gebalsemd werden en kwam er badolie en massageolie. In navolging van de Egyptenaren namen de Grieken het gebruik van parfum over en creëerden als eerste een vloeibaar parfum. In deze tijd was het maken van een parfumflesje een ware kunst. Rond 1500 voor Christus, toen de eerste glazen flacons werden gebruikt, was een flesje parfum zelfs kostbaarder dan juwelen.
Een parfum welke opgebouwd is op de klassieke manier, bestaat uit 3 verschillende ’noten‘, de topnoten, de hartnoten en de basisnoten. De topnoten (ook wel bovennoten) hebben even na het aanbrengen de overhand maar zijn echter na enkele minuten alweer verdwenen. Deze noten zijn vaak citrusgeuren en worden gebruikt om de aandacht te trekken. De hartnoten van een geur zijn de noten die te ruiken zijn nadat de topnoten zijn verdwenen. Het hart is een belangrijk onderdeel van een parfum, vaak bestaande uit bloemengeuren, maar ook deze noten zijn na één twee uur niet meer te ruiken. De geuren die overblijven nadat de bovenstaande noten zijn verdwenen zijn de basisnoten. Deze geurnoten blijven vaak urenlang aanwezig op de huid en vormen dan ook de basis van een geur. Veelal zijn dit houtsoorten en harsen.
We onderscheiden diverse soorten parfum. Allereerst kan er een scheiding gemaakt worden op grond van de hoeveelheid geurbestanddelen en alcohol.
Deze bevat de meest geconcentreerde hoeveelheid geurbestanddelen, namelijk 20-40%. Dit is meestal ook de duurste variant die van een geur te krijgen is, een paar druppels hiervan volstaan vaak al.
Eau de parfum bevat 10-20% geurbestanddelen en wordt vermengd met 90% ethanol. Men heeft hier vaak meer van nodig dan van parfum, maar ook hier geldt: niet overdrijven.
Deze variant bevat 5-10% geurbestanddelen en wordt gewoonlijk verdund met ongeveer 85% alcohol.
De eau de cologne bevat de minste geurbestanddelen, namelijk tussen de 3 en 5%. Het alcoholpercentage ligt bij dit type parfum rond de 70 á 80%.
De geurolieconcentratie in aftershave is ongeveer 2-4%. Deze variant is uiteraard alleen verkrijgbaar onder de herengeuren.
Naast bovenstaand onderscheid kan men een geur ook indelen bij een bepaalde geurfamilie. Hieronder staan een aantal families met hun kenmerken.
Bij deze familie voeren de citrusnoten de boventoon. Dit zijn onder andere citroen, limoen, sinaasappel en pompelmoes.
Dit is één van de meest geliefde geurtypen. Het kenmerk van de geur wordt bepaald door één enkele bloem, bijvoorbeeld roos of meibloem.
Dit type geur doet vaak denken aan een vochtig bos door het gebruik van mos, houtsoorten en varens. Ingrediënten zijn vaak lavendel, eikenmos, cumarine en geranium.
Frisse geuren in combinatie met een wat meer bloemige geur. Vaak wordt patchouli gebruikt, evenals ladanum en bergamot.
Deze geurfamilie laat zich kenmerken door exotische bloemen en warme, aromatische geurnoten. Vaak zijn het zware geuren die lang blijven hangen zoals amber, kaneel en vanille.
Bosachtige geuren op basis van patchouli, vetiver en sandelhout.
De jongste familie, zorgt voor associaties met zuivere avondlucht en vers gemaaid gras. Dit komt door het gebruik van verschillende soorten gras en bladeren.
Vaak is het zo dat van een bepaalde geurlijn meer producten worden geproduceerd dan alleen het parfum zelf. Hierbij valt te denken aan bodylotion, douchegel, zeep, deodorant of aftershave (balm). Door er voor te kiezen een product van dezelfde geurlijn te gebruiken, zal de geur vaak langer blijven hangen gedurende de dag.